Uganda: Mistni dobroty a speciality

Posted on 16.8.2011

0


Davame bacha co jime – aby to bylo dobre tepelne zpracovane a pilne cucame vodku proti sracce. Babiccin trik, ktery zatim nikdy neselhal.
Maji tu nepreberne mnozstvi ovoce, ktere jsem predtim jeste nikdy nevidela. Takove Jack fruit (buhvi, jak se to doopravdy pise) vypada na strome s pevnymi podlouhlymi listy jako vosi hnizdo. Je velke jako kopacak, kdyz ho odfouknete a date mu sisaty tvar. Kdyz se rozrizne, dava bilou stavu, ktera strasne lepi a nejde umit mydlem. Funguje na to olej. Koukala jsem, kdyz mi Dorkas (Corneliusova neter, ktere plati skolu aby mohla dostudovat, a ona zato pomaha s domacnosti) vysvetluje, ze lepivou stavu muzu smyt jedine olejem. Slozitym vyprostovanim spravnych kousku opravdu vyborneho ovoce  s kulatou peckou ze struktury sisateho balonu Jack fruit jsme ziskali misku plnou zlutych strapatych kousku. Sbihaji se mi sliny, jen o tom pisu. Snad se nam podari nejake zase sehnat😉
Dorkas me taky u Cornelia naucila vyrabet osvezujici sladkokysely juice z passionfruit (mame pro to ceske slovo?) ze ktereho na vas skacou svezi vitaminy, jenom se na nej divate.

Objevili jsme jidlo zvane capaty. (C s hackem). Je to sice pry jidlo spis indicke, ale delaji ho tady na kazdem rohu a navzdory jeho jednoduchosti nam strasne chutna. Je to proste testo rozvalene na placku a usmazene na spouste oleje na ohni. Capaty je taky zaklad pro Roll-eggs (nebo Rolex?). To vam do capaty zabali jeste vajecnou omeletu se stopami zeleniny.
Tuto kapitolku budu jeste doplnovat….
Spojeno tagy: ,